Hart voor Den Haag komt met 10 smeermiddelen voor vastgelopen economische motor

Ralf Sluijs: “Voorstellen die de gemeenschap niks kosten maar ondernemers veel kunnen opleveren”

Nadat Hart voor Den Haag gepleit heeft voor steun maatregelen, het vrijspelen van miljoenen door het coalitieakkoord open te breken en De opbrengsten van Eneco aan de crisis te labelen, presenteert de partij nu een plan met daarin een tiental voorstellen die de belastingbetaler niks kosten maar de, door de coronacrisis zwaar getroffen ondernemers, veel kunnen opleveren. Verruiming van de winkelopeningstijden, meer ruimte voor livemuziek, meer marktdagen en de oliebollenkramen vanaf 1 september toestaan om te starten met hun verkoop, zijn onderdeel van het tienpuntenplan. De grootste partij van Den Haag rekent op brede steun van de raad en instemming van het stadsbestuur. ‘Ondernemers helpen door hen het ondernemen makkelijker te maken.’

Na de crisis

In een tijd waarin ook de gemeentefinanciën zwaar onder druk staan is het volgens Hart voor Den Haag juist nodig om naast geld, vooral ook met concrete maatregelen te komen die de middenstand direct helpen en de gemeenschap niks kosten. Afgelopen week kwam de partij al met het voorstel om de strandtenten een jaartje te laten overwinteren om de strandtenthouders de hoge op- en afbouwkosten te besparen. “Alle ondernemers die ik spreek zeggen; we willen alleen maar de ruimte krijgen om straks weer te ondernemen en zoveel mogelijk van het verlies zelf op te vangen. De hand ophouden zit niet in de aard van een ondernemer, die wil aan de slag. We moeten nu nadenken hoe we hen na de crisis vooruit kunnen helpen”, zegt raadslid Ralf Sluijs. Namens Hart voor Den Haag komt de politicus dan ook met een tienpuntenplan van maatregelen waarmee het Haagse MKB de ruimte moet krijgen om na de crisis weer volop te kunnen ondernemen. “Geef de (week)markten bijvoorbeeld de mogelijkheid om meer dagen open te gaan, geef de horeca voor een jaar lang ruimere openingstijden en biedt meer ruimte voor livemuziek zodat de zaken weer gezellig vollopen. Deze voorstellen kosten de belastingbetaler niks, wekken onze stad weer tot leven en kunnen de lege kassa’s weer enigszins vullen”, aldus Sluijs.

Oliebollenkramen

Het raadslid breekt in zijn voorstel ook een lans voor de uitbaters van de oliebollenkramen. “Dit zijn vaak kermisexploitanten die nu ook keihard getroffen worden omdat alles stilligt. Laat deze mensen nu twee maanden eerder opengaan met de oliebollenkraam en geef ze daarmee de kans om iets van het verloren jaar goed te maken”, zegt Sluijs. Zijn voorstel kan op grote instemming rekenen van de bekendste Haagse oliebollenbakker, Jan Vermolen. “De kermissen gingen als eerste dicht en gaan waarschijnlijk als laatste weer open, dit jaar kunnen we dus vergeten. Het zou ons dus echt heel erg helpen als we vanaf 1 september met de oliebollenkraam open mogen in plaats van 1 november”, zegt Vermolen.

Evenementen

De overige voorstellen die Hart voor Den Haag doet zijn ruimere openingstijden voor winkels en kap- en schoonheidssalons, soepeler omgang met vergunningsaanvragen voor evenementen en het alsnog laten plaatsvinden van uitgestelde evenementen. De partij benadrukt dat de plannen uiteraard pas uitgevoerd kunnen worden op het moment dat alle beperkende maatregelen opgeheven zijn. “Nu op een praktische manier nadenken over de wereld ná corona, kan ervoor zorgen dat onze veerkrachtige stad zo snel mogelijk weer opgestart wordt en onze ondernemers alle ruimte krijgen om te doen waar ze goed in zijn; ondernemen!”, besluit het raadslid.

Discussienota Hart voor Den Haag Smeermiddel voor Haagse ondernemers in crisistijd