In tientallen gemeenten is de inzet van buurtgezinnen, gezinnen die hulp bieden bij de opvoeding van kinderen in families die het zwaar hebben, een groot succes. Ook het Haagse college is enthousiast en gaat de mogelijkheden onderzoeken voor een pilot in de hofstad en volgt het voorstel dat gedaan is door Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Dit meldt De Telegraaf Haaglanden. 

Hart voor Den Haag-raadslid Janice Roopram kwam met het voorstel voor een proef: Ik ben ontzettend blij dat het college mijn voorstel omarmt. Een gezin dat het moeilijk heeft, wordt gekoppeld aan een ander, liefdevol gezin dat stabiliteit kan bieden. Dat zorgt voor ontlasting. Bovendien blijf je in je eigen buurt.”

College van B&W

Zorgwethouder Kavita Parbhudayal ziet grote potentie in buurtgezinnen. ,,Je ziet dat de vraag naar jeugdzorg de afgelopen dertig jaar enorm is toegenomen. Dertig jaar geleden ging het om één op de zeventig gezinnen, tegenwoordig gaat het om één op de tien gezinnen die een beroep doet op jeugdzorg. Uitgangspunt is om uithuisplaatsing te voorkomen. Een pleeggezin is een extreme maatregel, daartussenin zijn ook lichte concepten nodig.”

Janice Roopram: “Buurtgezinnen zijn ook een mooie aanvulling op de Lief- en Leedstraatjes, waar buren naar elkaar omkijken”, zegt Roopram. ,,Bij de buurtgezinnen kijk je om naar gezin in de buurt dat het moeilijk heeft. Het goede aan dit concept is dat de buurtgezinnen een signaleringsfunctie hebben en aan de bel kunnen trekken als het niet goed gaat.” Roopram geeft ook aan wat er beter moet: “We zijn er nog niet omdat er helaas nog veel misgaat in de Jeugdzorg, zoals de gesloten jeugdzorginstellingen, waarheidsbevinding in de jeugdzorg, ouderverstoting. Juist aan de voorkant is de juiste aanpak, de juiste diagnose van cruciaal belang voor kind en ouder/verzorger. Laat duidelijk zijn dat dit niets afdoet aan de hulpverleners die betrokken zijn en hun werk met oprechte betrokkenheid uitvoeren. De overheid moet het beter regelen en wij blijven ons hiervoor inzetten met Hart voor Den Haag, voor de kinderen, jongeren en natuurlijk de ouders”.

Het concept met de buurtgezinnen startte vijf jaar geleden als particulier initiatief in Rhenen en is inmiddels uitgerold naar zestig Nederlandse gemeenten. Mogelijk volgt tevens een lokale campagne vanuit de gemeente. Den Haag gaat in het eerste kwartaal van 2021 de behoefte en (financiële) mogelijkheden voor een proefproject met Buurtgezinnen verkennen.