“Ik wil de Tweede Kamer in om keiharde bezuinigingen op gemeenten terug te draaien”

Den Haag dreigt er financieel zwaar op achteruit te gaan. De stad krijgt jaarlijks 60 miljoen euro minder van het rijk, als een nieuwe verdeling van de subsidiepot voor de gemeenten werkelijk doorgaat.

De vier grootste steden komen er in het voorstel van minister Olongren van Binnenlandse Zaken bekaaid vanaf. ,,Wel miljoenen naar Europa en peperdure klimaatakkoorden, maar steeds minder budget voor gemeenten’’, zegt Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos, die stelt dat gemeenten door landelijke bezuinigingen aan twee knoppen gaan draaien, bezuinigen en het verhogen van de lokale lasten. “En met deze gigantische korting gaat men beide doen. Het voorzieningenniveau holt achteruit. Slechte jeugd- en ouderenzorg, bezuinigingen op welzijn-, sport-, en andere voorzieningen. Het Rijk zadelt gemeenten op met een berg ellende en de landelijke partijen staan erbij en kijken ernaar”, aldus De Mos. 

Gemeenten komen gezamenlijk jaarlijks al twee tot drie miljard euro tekort. De decentralisatie van zorgtaken is compleet mislukt. 

“En juist dit wanbeleid is voor mij – naast mijn raadslidmaatschap – de reden om met Code Oranje de Tweede Kamer in te gaan. Het wordt tijd dat zuur verdiend belastinggeld weer dichtbij huis wordt uitgegeven”, aldus de lijsttrekker van Code Oranje.