“Koop centraal in bij bouwtechnische bedrijven voor drooghouden kelders”


Richard de Mos probeert zowel bij het Hoogheemraadschap Delfland (BVNL) als in de Haagse gemeenteraad (Hart voor Den Haag) een lans te breken voor eigenaren van huizen waar de kelders onder water lopen. “Huiseigenaren worden geconfronteerd met enorm hoge kosten omdat hun kelders blank komen te staan. Zeker nu door de extreme neerslag van de afgelopen weken het grondwaterpeil op sommige plekken steeg tot ongekende hoogte. Zowel het waterschap van Delfland als de gemeente Den Haag moeten veel meer doen om de kosten voor het herstellen van de schade voor bewoners zo laag mogelijk te houden. Dat kan bijvoorbeeld door centraal in te kopen bij bouwtechnische bedrijven die de waterschade komen herstellen of die maatregelen kunnen treffen om woningen droog te houden,“ aldus De Mos. 


In Den Haag speelt de ellende rondom hoge grondwaterstanden al veel langer. “Bijna elke winter is het raak en lopen kelders van meerdere huizen in de stad onder water. Kelders staan namelijk vaak onder het grondwaterniveau, waardoor vocht gemakkelijk de muren kan binnendringen. In plaats van bewoners aan hun peperdure lot  over te laten, zouden deze lagere overheden de handen ineen kunnen slaan om de kosten voor bewoners zo laag als mogelijk te houden.Drainagemaatregelen, muren injecteren om waterdicht te worden of het aanbrengen van een dompelpomp, een pomp die in je kelder hebt, waardoor je water dat naar binnenkomt tijdiger afpompt. Allemaal zaken die het waterschap en de gemeente Den Haag gezamenlijk – en dus veel goedkoper – zouden kunnen inkopen,” aldus De Mos. 


Schadefonds 
Waterschappen en gemeenten zouden er bij de Rijksoverheid ook voor kunnen wedijveren dat de Waterwet wordt aangepast. De Mos: “Nu is de e woningeigenaar zelf verantwoordelijk voor de grondwaterstand onder zijn huis en bijbehorende tuin. Met de klimaatverandering zijn bewoners steeds vaker – gedwongen – de klos met torenhoge kostenposten. Daarom zou er in de Waterwet een soort van schadefonds moeten komen om schades aan bewoners uit te keren. Dit om te voorkomen dat huiseigenaren door de grondwaterpeilproblematiek in de financiële problemen komen.” 

Lees hier onze schriftelijke vragen