Hart voor Den Haag wil spruitjesmentaliteit omzetten in stadspromotie

Met bijna 600 jaar is de Haagse Toren één van de oudste gebouwen van Den Haag. Met een totaal van 51 klokken op 80 meter hoogte is het carillon één van de hoogstgeplaatste en grootste carillons van Nederland. Elke kwartier speelt het automatische deuntje om de tijd aan te geven. Drie keer per week (van oorsprong op marktdagen maandag, woensdag en vrijdag van 12:00 tot 13:00) bespeelt de stadsbeiaardier, Gijsbert Kok, een uur lang het carillon.

Aanwakkeren stadstrots

De Haagse Toren is hét herkenningspunt van de reiziger en silhouet van de Haagse skyline in het centrum van de stad. Tevens heeft de Haagse Toren dienst verleend als wachtpost en als nacht- en brandwacht. Een unieke zeshoekige kerktoren, zo gebouwd om de toren te wapenen tegen de altijd aanwezige zeewind. Revoluties, verbouwingen, verschillende eigenaren, oorlogen, Franse bezetting en blikseminslag.

“De Haagse Toren heeft ze allemaal meegemaakt in haar zeer bewogen geschiedenis,” aldus Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos, die wijst op het feit dat de bewoners van het dorp Die Haghe in 1421 begonnen met het bouwen van ‘hun’ toren. In 1424 was er dan voor het eerst sprake van een echte Haagse Toren. De Mos wil dat de gemeente Den Haag, als eigenaar van de Toren, het 600-jarig bestaan viert en aangrijpt voor het aanwakkeren van stadstrots. “Hoe leuk zou het zijn in het centrum een evenement te organiseren dat 600 jaar geschiedenis van de Haagse Toren zal gaan uitdragen? Het event moet bijdragen aan stadspromotie. Iets wat de binnenstad met een gesloten Binnenhof op dit moment goed kan gebruiken.”

Geen geld, ammehoela! 

Van tipgevers krijgt De Mos te horen dat er geen budget beschikbaar is voor een feestelijk gebeuren rondom het 600-jarige bestaan van deze prachtige toren.

“Mijn Haagse klomp brak voor de zoveelste keer bij het aanhoren van zoveel onzin! Citymarketing levert geld op. Door onze binnenstad zo goed mogelijk te profileren trek je toeristen en bedrijven aan en ondertussen houd je de lokale middenstand en de bewoners vast.”

De Mos stelt raadsvragen over het niet vieren in de Haagse gemeenteraad.