Raadslid De Mos: ‘Burgemeester moet oproep minister niet negeren’

Al langer pleit Hart voor Den Haag / Groep de Mos in de strijd tegen wapenbezit onder jongeren voor de invoering van Schoolcops: politieteams die onaangekondigd scholen binnenvallen om scholieren te controleren op wapen- en drugsbezit.

“Wij maken ons al lange tijd ernstige zorgen over de toename van het aantal wapens onder jongeren. Het lijkt erop dat het dragen van een mes of pistool in groeiende mate een statussymbool wordt. Dit wordt gevoed door sociale media waar rivaliserende rapgroepen elkaar ophitsen en bedreigen”, aldus Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos, die onlangs van burgemeester Remkes een negatief antwoord kreeg op zijn voorstel om Schoolcops in te voeren (1) De Mos: “Het antwoord van de burgemeester dat de politie op scholen niet preventief kan fouilleren omdat scholen geen openbare gebouwen zijn, is natuurlijk je reinste kolder. Laat ie maar eens in Zaanstad gaan kijken, daar is het beleid”(2)

Negeer oproep minister niet: Preventief fouilleren door Schoolcops in plaatselijke verordening APV

Hart voor Den Haag wil dat in de APV van Den Haag wordt opgenomen dat politieteams de bevoegdheden krijgen om onaangekondigd preventief te fouilleren op scholen. De partij lijkt daarbij steun te krijgen van minister Graperhaus. (2)  Hij nodigt burgemeesters, officieren van justitie en politiemensen uit om gebruik te maken van de regels die er al zijn.

“Donderdag zal ik bij de begrotingsbehandeling in de Haagse gemeenteraad de burgemeester opnieuw oproepen om wapenbezit middels Schoolcops te bestrijden. Naast het fouilleren van leerlingen checken deze Schoolcops ook de kluisjes van leerlingen op wapens. Omdat uit het DUO-onderzoek van vorig jaar een derde van de leraren zegt gezien te hebben dat leerlingen op of in de buurt van de school drugs probeerden te verkopen, moet het actief controleren op het bezit van drugs een tweede taak zijn van de in te stellen Schoolcops“, aldus De Mos, die stelt dat de kans dat je gefouilleerd wordt, en gepakt met een wapen, er al toe zou leiden dat veel wapens thuis worden gelaten

Ga met leerlingen in gesprek: Een wapen is niet stoer!

Tenslotte pleit De Mos ervoor om in te spelen op de perceptie van jongeren: “Help hen aan het verstand dat het niet stoer is om een wapen te dragen en dat de kans dat je slachtoffer wordt bij het dragen van wapens juist groeit. Laat ervaringsdeskundigen daarom gastlessen geven. Zeker op scholen waarvan de kans op wapenbezit onder leerlingen groot is”.

Donderdag dient De Mos de volgende motie in: lees hier