HART VOOR DEN HAAG TEGEN GEMEENTE: “STEL TOEKOMST IJSHOCKEY VEILIG”

Het BeNe League-seizoen gaat niet door, waardoor de ijshockeyers van Cairox Hijs Hokij voorlopig zijn aangewezen op trainen. De inkomsten zijn weggevallen, waardoor het voortbestaan van Hijs serieus gevaar loopt. De gemeente weigert een helpende hand.

Het besluit van het kabinet om geen supporters toe te laten bij sportwedstrijden is hard aangekomen bij de Haagse ijshockeyclub. “Daardoor is het financieel onhaalbaar om de BeNe League door te laten gaan. Onze inkomsten komen uit sponsoring, kaartverkoop en horeca. Twee van de drie bronnen zijn opgedroogd en van sponsors en loyale fans kun je niet verlangen dat ze alle tekorten ophoesten. We hadden onze toeschouwerscapaciteit al teruggeschroefd van 2800 naar 500. Dat ging nog net, maar deze situatie is niet rendabel,”aldus Harry Vlaardingerbroek.

Sporthart van een fruitvlieg 

Om de ontstane tekorten te ledigen, heeft Hijs bij de gemeente aangeklopt, maar die geeft niet thuis.

“Na ADO Den Haag is Hijs de tweede topsportclub van de stad. Als ik dan van de ijshockeyclub hoor dat er hè-le-maal niets mogelijk is, dan heeft de huidige wethouder het sporthart van een fruitvlieg. Hijs vraagt niet onbeperkt geld, maar een helpende hand zodat ze op korte termijn kunnen blijven ijshockeyen”, aldus Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos, die het onverkwikkelijk vindt dat andere ijshockeyclubs in het land wél worden bijgestaan.

Hart voor Den Haag sportwoordvoerder Nino Davituliani vult De Mos aan: “Hijs heeft de hoogste ijshuur van Nederland, omdat ze op een particuliere baan spelen. Hijs betaalt 230 euro voor een uur op het ijs, terwijl concurrenten tussen de 70 en 100 euro aftikken. Jeugdspelers betalen in het zuiden 500 euro om een jaar te ijshockeyen, bij Hijs is dat noodgedwongen tussen de 700 en 1.000 euro. Ik roep wethouder Bredemeijer op om met Hijs en De Uithof te gaan praten om gedrieën tot een oplossing te komen en het voortbestaan van het ijshockey in Den Haag te waarborgen”

Hart voor Den Haag zal deze maand bij begrotingsbehandeling aandacht vragen voor de financiële tekorten bij Hijs.