Burgemeester Jan van Zanen moet ervoor zorgen dat er in de stad niet gehandhaafd wordt op de coronapas. 


Die oproep doet Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos naar aanleiding van de persconferentie van het kabinet, waarin toezicht op de controleplicht van het coronabewijs werd aangekondigd. Zo lopen cafés bijvoorbeeld een risico om gesloten te worden.
“Schandalig dat de zwaar getroffen sectoren, zoals de horeca, de culturele sector en de evenementenbranche, opnieuw worden gepakt met maatregelen waarvan altijd werd gezegd dat die niet zouden komen”, aldus De Mos, die ook wijst op de woorden van voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad. “Die zegt dat het door premier Rutte toegezegde geld voor „extra handjes”, om te controleren of bezoekers een coronapas bij zich hebben, weinig zin heeft omdat er op de korte termijn te weinig handhavers beschikbaar zijn.” (1)
Hart voor Den Haag vindt dat de beperkte handhavingscapaciteit ingezet moet worden op het leefbaar houden van de stad. 


Koninklijke Horeca Nederland 


Eerder vandaag werd duidelijk dat er binnen de Haagse horeca geen enkel draagvlak is voor het toepassen van de coronapas. “Veel zaken, groot en klein, hebben openlijk uitgesproken dat ze weigeren om naar de QR-code te vragen,” aldus De Mos, die wijst op de woorden van Maarten Hinloopen van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Hij stelde dat de horeca al genoeg klappen heeft gehad en nu ook nog misbruikt wordt om mensen over te halen zich te vaccineren, terwijl dat een taak van de overheid is. 


(1) https://www.telegraaf.nl/nieuws/546414618/veiligheidsberaad-je-kunt-geen-blik-handhavers-opentrekken