Raadslid Ralf Sluijs: “Ondernemers draaien op voor de torenhoge boetes, dat kan niet de bedoeling zijn”

Het Haagse college gaat in samenwerking met verhuurders van short stay-appartementen nadenken over een dadergerichte aanpak van illegale prostitutie in die appartementen. Dat schrijft het college in beantwoording op vragen van Hart voor Den Haag/Groep de Mos.

Prostituees hebben na hotels ook de short stay-appartementen ontdekt. In toenemende mate maken ze illegaal een paar dagen of weken gebruik van een gemeubileerd pand, dat eigenlijk is bestemd voor expats, uitwisselingsstudenten en zakenlui. Tot grote wanhoop van verhuurders. “Dames uit Brazilië, Roemenië en Rusland komen naar Nederland om zich hier te presenteren op online seksplatforms”, vertelt Jeroen Lentze, eigenaar van tientallen short stay-appartementen in Den Haag. Wat de verhuurders dwarszit is dat zij moeten opdraaien voor de gevolgen wanneer prostitutie wordt ontdekt. “Ook als we zelf een melding hebben gedaan”, verzucht Lentze. Ondernemer Lentze heeft inmiddels meerdere boetes ontvangen, variërend van 2.500 tot ruim 10.000 euro. Het college heeft nu toegezegd te willen samenwerken met de ondernemers om de daders van de illegale prostitutie aan te pakken en niet de ondernemers.

Blij met toezegging

Hart voor Den Haag/Groep de Mos is blij met de beantwoording van het college. “Wij zijn altijd voor een dadergerichte aanpak geweest. De ondernemers willen heel graag van de illegale praktijken af en daarin juist samenwerken met de gemeente. Die samenwerking gaat het college nu zoeken in combinatie met de mogelijkheid van een dadergerichte aanpak en dat is heel positief”, aldus raadslid Ralf Sluijs.

https://denhaag.raadsinformatie.nl/document/6972031/1/RIS300345%20Beantwoorden%20SV%20Dadergerichte%20aanpak%20van%20illegale%20prostitutie%20in%20short%20stay%20appartementen