Voorzitter, de Horrorpoller. Het is triest dat Den Haag in een maand tijd er een negatieve attractie bijgekregen heeft. De Horrorpoller op de Escamplaan. En het is vooral triest, dat de wethouder zelfs na 24 aanrijdingen geen actie heeft ondernomen, ondanks vragen van ons en de vraag van ons om de poller meteen te laten zakken. Daar heeft namelijk auto nummer 24 persoonlijk zelf voor gezorgd. Want die reed hem er helemaal uit. En dat was maar beter ook.

Wij van Hart voor Den Haag/Groep de Mos hadden al vrij snel door na een aanrijding of acht, dat er iets niet in de haak is bij deze pollerinstallatie. En wij zijn het zelf ter plekke gaan controleren. 

Wat een chaos, wat een ongelooflijke herinrichting heeft daar plaatsgevonden. 

En daar hebben wij vragen over gesteld. Vragen of het college bereid is om nog eens naar de verkeersveiligheid daar te kijken. En daar gaf men als antwoord dat de reconstructie daar volgens de richtlijnen, voor een DUURZAAM veilige weginrichting is ontworpen, getoetst en conform het plan is uitgevoerd. Maar geeft men ook toe dat als je achter de bus rijdt wellicht niet alle verkeersborden ziet. En dat is natuurlijk een van de problemen.

Ook op de vraag dat er mede dankzij ons een motie is aangenomen om de pollers te vervangen door camera’s en dit een goede oplossing zou zijn voor de pollers op de Escamplaan, antwoordde het college dat onze vraag wordt meegenomen bij de afdoening van deze motie. 

Vreemd is het dan ook dat dezelfde wethouder twee dagen erna bij de radio zegt dat dit misschien toch wel een beter idee is voor deze locatie. Maar waarom staat dat dan ook niet in de beantwoording, vraag ik dan maar meteen aan de wethouder.

En dan heb ik nog een paar vragen:

 • Waarom was de bussluis daar ooit geplaatst op de Escamplaan bij de Dedemsvaartweg?
 • Had dat inderdaad iets te maken met het feit dat men minder geluid wenste bij het ziekenhuis?
 • Hoe kun je in godsnaam de ingang van de spoedeisende hulp aan voorkant van het ziekenhuis, naar de achterkant verplaatsen? Dit zorgt er namelijk voor dat je minimaal 7 minuten langer onderweg bent naar de eerste hulp. Dit staat zelfs op de website van het HAGA ziekenhuis.
 • Waarom heeft men überhaupt dit ziekenhuis verstopt tussen de huizen en is de bewegwijzering zo slecht, dat de mensen er gewoon niet meer uitkomen hoe ze waar moeten komen.
 • Klopt het dat ambulances van buiten de regio niet met hun transponder de pollers kunnen laten zakken?
 • Kunnen er twee ambulances achter elkaar er doorheen rijden?
 • Heeft de wethouder al met een van de slachtoffers gepraat?
 • Gaat de wethouder de automobilisten schadeloos stellen als blijkt dat de situatie daar onduidelijk is gebleken?
 • Is de wethouder ervan op de hoogte dat het implementeren van camera’s binnen twee maanden klaar kan zijn?
 • En waarom zijn er van die levensgevaarlijke wit/rode paaltjes op het fietspad geplaatst?
 • Waarom lopen er daar geen voetpaden langs het fietspad?