Nino Davituliani: “Aan symboolpolitiek geen gebrek maar concrete daden ontbreken”
Na de schrikbarende uitkomsten van onderzoeken in andere grote steden, roept Hart voor Den Haag op Coming Out Day, het Haagse stadsbestuur op om te onderzoeken hoe leefbaar onze stad is voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Discriminatie en structureel verbaal- en fysiek geweld tegen de regenbooggemeenschap lijken namelijk toe te nemen en erger te worden. ‘Een keer per jaar de regenboogvlag hijsen is natuurlijk prachtig maar aan het benoemen van feiten hebben we veel meer.’
Uit onderzoek naar discriminatie van homoseksuele mensen in Amsterdam blijkt dat er structureel verbaal en fysiek geweld plaatsvindt op straat, in het openbaar vervoer en in het uitgaansleven. Veel homo’s passen hun gedrag aan en het melden van het wangedrag vinden ze moeilijk en frustrerend. Het patroon in de grote steden van Nederland is dat groepen jongens LHBTIQ+’ers intimideren, uitschelden en bedreigen. Ook escaleren sommige incidenten in fysiek geweld. Vandaag kwam naar buiten dat de Rotterdamse politie antihomogeweld steeds heftiger ziet worden. Daar waar de meldingen eerst uit bespugen en treiterijen bestonden, zien ze nu dat mensen in elkaar geslagen, beroofd en zelfs ontvoerd worden.
Aangifte nutteloos
Met de schrikbarende resultaten van Amsterdam en Rotterdam op zak, vraagt de grootste partij zich af hoe de situatie in de hofstad is. “Het ontbreekt in Den Haag echt aan uitgebreid onderzoek. Er wordt hier puur gekeken naar meldingen en aangiftes”, zegt raadslid Nino Davituliani die stelt dat die informatie een vertekend beeld schetst. “Slachtoffers weten helaas dat aangifte doen veel tijd kost en vaak nutteloos is omdat er weinig mee gedaan kan worden. Ook schaamte speelt vaak een grote rol om geen aangifte te doen. We moeten ons daarom niet blindstaren op het aantal meldingen maar veel meer ons oor te luister leggen bij de LHBTIQ+’ers zelf. Met regenboogvlaggen en gaybrapaden aan symboolpolitiek geen gebrek, maar daarmee doorbreken we de spiraal van antihomogeweld niet. Geen woorden maar daden!”, aldus Davituliani die wil dat in het onderzoek ook het daderprofiel meegenomen wordt. “Alleen met alle feiten op tafel kan er een concrete aanpak komen. Niemand mag zich in onze stad onveilig voelen”, besluit het raadslid.
Hart voor Den Haag stelt schriftelijke vragen.
Lees hier onze schriftelijke vragen