Vanaf de wederopbouw heeft Den Haag te weinig sociale woningen gebouwd om de groeiende bevolking van de stad goed te kunnen huisvesten. Op dit moment staan 150.000 mensen ingeschreven voor een sociale huurwoning. Effectief moet deze groep mensen meer dan 6 jaar op een woning wachten. Het Haags gemeente bestuur wil de komende jaren 4.000 woningen per jaar bouwen, waarbij uitgegaan word van een bevolkingsgroei van 5.000. Van deze 4.000 woningen zullen er 30% sociaal gebouwd worden, 1.200 sociale huurwoningen per jaar netto erbij dus. In werkelijkheid zal de bevolkingsgroei de komende jaren hoger zijn, zo is ook in de begroting opgenomen.

Het Haags stadsbestuur houd vast aan het bouwen, bouwen, bouwen mantra. Maar verkijkt zich bij de aanpak om de crisis op de Haagse woningmarkt te beteugelen op de verwachtte bevolkingsgroei en gaat voorbij aan het tekort van sociale woningen dat er al is. De rekensom is eenvoudig. Een gemiddeld huishouden bestaat uit 1,8 mensen, om nu alle 150.000 woningzoekenden te bedienen zouden 84.000 sociale woningen nodig zijn. Met de 1.200 gerealiseerde sociale woningen worden zo’n 2.160 mensen gehuisvest. Een druppel op een gloeiende plaat in het licht van de tekorten die er zijn.

Er is een disclaimer: de 150.000 ingeschrevenen bij woonnet Haaglanden zullen niet allemaal actief op zoek zijn naar een woning. Maar wachttijden van meer dan 6 jaar illustreren wel de werkelijke effectieve vraag. Ook is er beleid tegen ruimtelijk scheef wonen, waardoor woonruimte beter aansluit op de gezinsgrootte. Dat Den Haag met de huidige bouwproducties de crisis op de woningmarkt beteugeld is een wassen neus en getuigd van gebrek aan visie.

Om binnen het eigen bouwen bouwen bouwen mantra een oplossing te bieden aan de wooncrisis moet het ambitieniveau van dit stadsbestuur omhoog. In de vorm van wooneilanden voor de kust, bouwen buiten de stadsgrenzen en woontorens. Kent u de Zalmhaven toren in Rotterdam, die met 190 meter de hoogste van Nederland is? Voor de realisatie van 84.000 benodigde sociale huurwoningen zouden er 324 van deze torens moeten komen. Met alle gevolgen voor de leefbaarheid van dien.

Hart voor Den Haag pleit er voor om beleid voor de bevolkingsgroei op te stellen. De grens van het absorptievermogen is bereikt. Er moet beleid komen om de vraag naar woningen in te dammen zodat er minder gebouwd hoeft te worden. Door economische en maatschappelijke binding als eis mee te nemen bijvoorbeeld. Hiermee word voorkomen dat ook mensen van buiten de stadsgrens kunnen reageren op een Haagse sociale huurwoning. De aanpak van de wooncrisis vraagt om meer dan alleen het stapelen van stenen.

William de Blok 

Raadslid en woordvoerder Volkshuisvesting voor Hart voor Den Haag/Groep de Mos