Raadsleden De Mos en Roopram: “Meer inzet op preventie, ook door banken”

Code Oranje maakt zich grote zorgen over de toename van het aantal babbeltrucs. Samen met Hart voor Den Haag, Partij van de Ouderen Amsterdam, Ouderen Appèl Eindhoven, Trots Haarlem en de Verenigde Senioren Partij Dordrecht pleit de nieuwe politieke beweging ervoor dat overheid en banken meer gaan doen tegen babbeltrucs.

“In deze coronacrisis zien we overal in het land een enorme toename van babbeltrucs. Criminelen worden steeds slimmer en creatiever om slachtoffers, vooral ouderen, in hun woning te bestelen van onder andere gelden sieraden. De kwetsbare slachtoffers houden na zo’n brutale diefstal een onveilig gevoel over. Het heeft voor hen een enorme impact”, aldus Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos, die, mede namens een aantal lokale partijen, waaronder zijn eigen partij Hart voor Den Haag, oproept tot meer preventieve maatregelen vanuit de overheid en banken. 

Aangiftebereidheid vergroten

Onlangs deed EenVandaag onderzoek naar babbeltrucs onder 27.000 mensen waaronder meer dan 500 slachtoffers. Zes op de tien (58%) slachtoffers van een babbeltruc nemen geen contact op met de politie. Slechts één op de drie doet aangifte. Daders weten daardoor vaak aan de politie te ontkomen. Vaak is er bij slachtoffers van babbeltrucs ook veel schaamte kijken. 

“Dat maakt dat lang niet alle slachtoffers aangifte durven te doen”, stelt De Mos die wil dat het doen van aangifte beter gepromoot wordt.  De Mos: “In september is er onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te gemakkelijk’ een campagne geweest vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid. Een mooie eerste stap, maar daarbij zijn we er nog lang niet. Bekijk hoe gemeenten deze campagne verder kunnen uitbouwen, bijvoorbeeld door deze te laten zien op gemeentelijke kanalen, op de kanalen van de lokale media en alle sociale media-kanalen van de politie. Ook folders, posters en stickers moeten worden ingezet.”

WhatsAppfraude aanpakken

Naast de toename van babbeltrucs is dit jaar de schade door WhatsAppfraude explosief gestegen. Bij deze vorm van fraude doen oplichters zich voor als een bekende van het slachtoffer en vragen vervolgens om bijvoorbeeld een rekening te betalen. In de eerste zeven maanden van dit jaar klopten bij de Fraudehelpdesk bijna 1.000 slachtoffers aan, die voor meer dan 2,6 miljoen euro waren opgelicht. Het werkelijke aantal slachtoffers ligt waarschijnlijk hoger, want het gaat hier om mensen die melding bij de Fraudehelpdesk maakten. Inge Bryan, expert op het gebied van cybersecurity, zei onlangs in het televisieprogramma Op1 dat het inmiddels om 100 (!) aangiften per dag gaat. 

“Op welke manieren proberen banken deze vorm van criminaliteit te voorkomen? Wat doen banken concreet om (preventief) slachtoffers te waarschuwen en naderhand te adviseren, zijn gerechtvaardigde vragen waar banken een antwoord op moeten hebben”, aldus Janice Roopram, woordvoerder ouderen van Hart voor Den Haag, die wil dat de overheid meer optrekt met banken om deze groeiende vorm van misdaad aan te pakken. 

Vragen aan de stadsbesturen in Den Haag, Amsterdam, Eindhoven, Haarlem en Dordrecht 

Lees hier onze schriftelijke vragen