Copyright beeld: Uppdrag granskning / SVT

“Meteen een einde maken aan zulke smerige praktijken”

Een moskee in Den Haag zou mee hebben willen werken aan zogenoemde ’plezierhuwelijken’. Hierbij worden vrouwen voor korte tijd uitgehuwelijkt voor seks en geld. Dit blijkt uit een Zweedse documentaire van onderzoeksprogramma Uppdrag Granskning.

“Als het klopt dat de Haagse moskee zou hebben willen meewerken aan smerige praktijken waarbij vrouwen gedwongen om mee moeten doen aan deze vorm van prostitutie, moet de moskee per direct gesloten worden”, aldus BVNL-Kamerlid Wybren van Haga en Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos, die stellen dat vrouwen nooit onder dwang ergens toe aangezet mogen worden.

Van Haga en De Mos vinden het ronduit verwerpelijk dat de Haagse moskee zich schuldig heeft willen maken aan een ‘plezierhuwelijk’. Toen de vrouw uit het onderzoeksteam contact opnam met de moskee en deed alsof ze geldproblemen had, werd het ‘plezierhuwelijk’ voorgesteld. „Ik heb een suggestie. Wat dacht je van mij?”, zei de imam. Hij bood haar vervolgens 1200 euro voor een huwelijk voor een maand, hij wilde haar voor zichzelf.

“Te bizar voor woorden”, aldus Van Haga en De Mos die deze vorm van uitbuiting keihard willen bestrijden. “Dicht met die toko.”

De beide volksvertegenwoordigers willen ook laten onderzoeken of het fenomeen ‘plezierhuwelijken’ vaker voorkomt. “We moeten deze wanpraktijken te vuur en te zwaard bestrijden.”

Lees hier onze schriftelijke vragen