“Onderzoek mogelijkheden theater en topattractie”

 Afgelopen week kwam in een werkbespreking in de Haagse gemeenteraad naar voren dat de Scheveningse pier in haar huidige staat aan het einde van haar levensduur is. Komende week spreekt de raad verder over de toekomst van de pier. Één ding is zeker: de grootste partij wil een pier als icoon van Scheveningen en de rest van de stad.

“Wij willen een nieuwe pier in de stijl van het Kurhaus,” aldus de Hart voor Den Haag raadsleden Richard de Mos en Arjen Dubbelaar, die de sloop van de huidige pier als grote kans zien voor een grote gebiedsontwikkeling van het nu versteende gebied. “Combineer de herontwikkeling van de pier met de herontwikkeling van de Palace Promenade, waarbij beide ontwikkelingen aansluiten op elkaar, zodat je vrij kan doorwandelen via één lange wandelpromenade vanaf de OV-haltes op de Gevers Deynootsweg, door de Palace Promenade, zo de nieuwe pier op. Vrij toegankelijk voor iedereen. Hart voor Den Haag pleit daarbij voor een terugkeer naar de grandeur van weleer, waarbij de herontwikkeling zal geschieden in de historische bouwstijl. Van alle vooroorlogse gebouwen staat alleen het Kurhaus nog overeind. Doordat er veel dagjesmensen kwamen zijn alle vooroorlogse hotels vanaf de jaren zeventig gesloopt (1). Niet alleen erg zonde, maar wat ervoor terugkwam was ook nog eens erg lelijk. Het Gevers Deynootplein voor het Kurhaus op Scheveningen werd ooit uitgeroepen tot de lelijkste plek van Nederland. (2) Dit is een kans om dat deels te herstellen.”   

Economisch verdienmodel 

Hart voor Den Haag is enthousiast over een nieuwe pier die wordt gebouwd in de stijl van het Kurhaus. Die historische stijl kan doorgetrokken worden bij de verdere ontwikkeling van het gebied. De partij voegt daar aan toe dat er wel een economisch verdienmodel in de pier moet zitten om voor de toekomst levensvatbaar te zijn. “Samen met eigenaar De Pier BV, waar VolkerWessels één van de aandeelhouders is, moet onderzocht worden of er op de pier een volwaardig (kleinschalig) hotel in historische stijl kan komen. In het recente verleden heeft Stage Entertainment aangegeven dat het, naast het Circustheater, een tweede theater op Scheveningen wil toevoegen. Dat past bij de wens van Scheveningers om na het sluiten van De Appel het verschraalde culturele aanbod in de badplaats te vergroten,” aldus De Mos en Dubbelaar, die ook pleiten voor het halen van topattracties naar zowel de nieuwe pier, de Palace Promenade als het nu leegstaande pand van Soulsistah, een luxe beachclub die oogt als een helwit ruimteschip richting zee. Geen dag ging het open en het zorgt er mede voor dat de noord-boulevard een spookboulevard is. “De gemeente moet bij de herontwikkeling van kiet af aan oog hebben voor de exploitatie en werken met integrale plannen waarbij met goede acquisitie topattracties worden binnengehaald die ondernemers, maar vooral veel hoogwaardige bezoekers trekken.”  

Bewonersparticipatie hoog in vaandel

In de werkbespreking kwam naar voren dat uit het participatietraject dat de afgelopen maanden met bewoners is gedaan, dat uitwaaien met stip op nummer één staat en een herkenbaar icoon op twee. “Aan deze twee belangrijkste punten moet uiteraard worden voldaan,” aldus beide raadsleden, die begrijpen dat de nieuwe pier niet voor het Kurhaus gerealiseerd kan worden. “De grond is van Rijkswaterstaat. De plek waar de huidige Pier ligt is in erfpacht uitgegeven. Een nieuwe pier op een andere plek gaat Rijkswaterstaat niet toestaan.” 

(1) https://eenvandaag.avrotros.nl/amp/hoe-scheveningen-zijn-allure-kwijtraakte/ 

(2) https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/plein-voor-kurhaus-lelijkste-plek-van-nederland~b4e0d7b0/ 

(3) https://www.ad.nl/den-haag/splinternieuw-deel-van-scheveningen-is-spookboulevard-bijna-alles-staat-nog-leeg~a9e2f8d5/