Raadslid Ralf Sluijs: “Laat die handhavers intimiderend tuig op de boulevard aanpakken in plaats van goedwillende strandgangers”

De 62-jarige Imelda is er nog beduusd van. Bijna dagelijks gaat ze met haar fiets naar Kijkduin om daar te genieten van een hapje en een drankje aan de boulevard of aan het strand. Maar vorige week werd ze gesommeerd om de fiets aan haar hand eerst te parkeren alvorens ze haar weg mocht vervolgen. ‘De gemeente heeft hier opdracht toe gegeven.’ Hart voor Den Haag trekt aan de (fiets)bel.

Omdat ze nooit van te voren weet waar ze precies naar toe gaat, loopt Imelda altijd keurig met haar fiets aan de hand naar de restaurants aan de boulevard of bezoekt ze een strandtent. “Ik vind het gewoon heel erg prettig om mijn fiets als steun bij me te hebben, bovendien zit mijn volle tas in de mand en na mijn heupoperatie is mijn fiets mijn ‘rollator’. Ook fiets ik vaak vanaf de strandtenten, uiteraard alleen op de fietspaden, weer naar huis”, aldus Imelda.

Handhavers

Tot vorige week donderdag ging dit altijd probleemloos. Maar wat schetste haar verbazing? Bij de onbewaakte fietsenstalling, rechts van ‘Taste of Kijkduin’, stonden twee handhavers/verkeersregelaars die Imelda aanhielden. Volgens de heren was het, op last van de gemeente, niet meer toegestaan om met de fiets aan de hand de weg te vervolgen op het plein voor het hotel en naast de nieuwe boulevard, richting het strand. Imelda werd gesommeerd haar fiets in de onbewaakte stalling te plaatsen. “Protest maken en redenen aanvoeren waarom mijn fiets als steun dient, plus de uitleg dat ik niet aan het fietsen was, hielpen niets.” Mevrouw mocht absoluut niet doorlopen en was verplicht haar fiets te stallen.

Onzin

Raadslid Ralf Sluijs en fractievertegenwoordiger Monique van Stuijvenberg van Hart voor Den Haag zijn net zo verbijsterd als Imelda na het horen van dit bericht. “Bezopen! Wat een onzin”, reageren Sluijs en Van Stuijvenberg. “Iemand die met de fiets aan de hand loopt, wordt gezien als voetganger en mag dus gewoon gebruik maken van het voetpad. Of dit nou langs de doorgaande weg is, in een winkelcentrum of zoals hier aan de boulevard in Kijkduin”, zegt Van Stuijvenberg. “De handhaving beweerde dat de gemeente hier opdracht voor heeft gegeven. Als dat zo is dan snap ik daar helemaal niet van en moet dat als de sodemieter teruggedraaid worden. Zet die beperkte handhaving in om intimiderend tuig op de boulevard aan te pakken in plaats van goedwillende strandgangers”, zegt Sluijs die benadrukt dat heel veel mensen netjes naast hun fiets lopen om zo ook wat spulletjes of boodschappen mee te kunnen nemen. “Wie is de gemeente om dit te verbieden en iemand te dwingen om een fiets in de onbewaakte stalling te plaatsen en fietsloos de weg te vervolgen?”, zeggen Sluijs en Van Stuijvenberg die ook willen dat (eventuele) boetes hiervoor kwijtgescholden worden. Imelda had na het incident gegeten en gedronken, maar niet aan het strand. Ze is, fietsend op het fietspad, naar een uitspanning elders vertrokken.

Lees hier onze schriftelijke vragen