Fractievoorzitter Richard de Mos eist doorrekening Generatiepact nu dienst Start People stelt verjongen ambtenarenapparaat veel goedkoper te kunnen.

Van de ruim 7.000 Haagse gemeenterambtenaren is momenteel 48 procent ouder dan 50 jaar en 15 procent jonger dan 35 jaar. Met het generatiepact wil de gemeente Den Haag voor 2019 bereiken dat 20 procent van alle ambtenaren 35 jaar of jonger is. Met veel bombarie trok PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh het medialandschap in. Hij kreeg bijval van FNV-bestuurder Martha Rotgers die over het Haagse Generatiepact zei: ‘FNV en CNV willen duurzaam werk voor jong en oud. Dankzij het Generatiepact krijgen jongeren een echte baan en koopkracht (1). Eind vorig jaar stelde de Belastingdienst dat de ‘Baldewsingh-regeling’ te royaal zou uitpakken voor een groep oudere gemeenteambtenaren. De fiscus oordeelde dat de pensioenpremie die de gemeente betaalt over de uren waarin vroegpensioen wordt genoten, als loon moet worden beschouwd. Hierover zou inkomstenbelasting moeten worden betaald. Partijgenoot minister Asscher moest er aan te pas komen om het fiscale knelpunt bij het Generatiepact weg te nemen (2). Chris van Santen, General Manager bij De Generatieregeling, stelt dat zijn methode jaarlijks € 15.000 per ambtenaar goedkoper is dan bij het Generatiepact. Een miljoenenbesparing dus! Alle reden voor Groep de Mos om aan de noodrem te trekken.

“Het Generatiepact heeft ook onze sympathie”, aldus Groep de Mos fractievoorzitter Richard de Mos, die ziet dat deze ouderenregeling voor ambtenaren van 60 plus fijn is voor ouderen die op tijd met pensioen willen en daarmee plaats maken voor jongeren op de arbeidsmarkt. “Maar we gaan natuurlijk geen miljoenen nodeloos uitgeven als er in den lande een partij is die zegt hetzelfde véél goedkoper te kunnen doen”.

Leeftijdsdiscriminatie én duur 

Nadere studie leert dat Generatiepacten zich schuldig maken aan leeftijdsdiscriminatie en bovendien zijn zij erg duur.

“We hebben met Start People Consultancy berekent dat het invoeren van een door hen ontwikkelende Generatie-Regeling (3) vele malen goedkoper is dan de door het door de overheid bedachte Generatiepact. Het zou Den Haag – uitgaande van 1300 ambtenaren van 60 jaar en ouder – zo’n 20 miljoen euro op jaarbasis schelen. Op basis van de huidige 345 deelnemers is dat € 5,5 miljoen per jaar. Dat is serieus geld dat wij anders kunnen besteden in een stad met grote problemen, zoals een hoge werkloosheids- en armoedecijfers”, aldus De Mos die het stadsbestuur middels schriftelijke vragen om opheldering vraagt. “We moeten naar een Generatie-Regeling dat ouderen meer vrije tijd zal geven, jongeren aan het werk zal helpen en de stad bovendien miljoenen zal besparen.

Lees hier Schriftelijke vragen

 

(1) http://www.binnenlandsbestuur.nl/ambtenaar-en-carriere/nieuws/golf-jonge-ambtenaren-door-ouderenregeling.9544613.lynkx

(2) https://fd.nl/economie-politiek/1183368/asscher-haalt-fiscaal-knelpunt-voor-generatiepact-weg

(3) https://startpeople.nl/nieuws/generatieregeling-op-rtl-nieuws/