Hart voor Den Haag in de bres voor bloemenkiosk Henkie’s Hoekie

Henk Batelaan, de eigenaar van de alom bekende bloemenkiosk Henkie’s Hoekie nabij Centraal Station, vreest dat zijn zaak na 65 jaar mogelijk uit het straatbeeld zal verdwijnen. Hij heeft een standplaatsvergunning voor deze plek, maar ’omdat de gemeente tussentijds de spelregels heeft veranderd, zit de ondernemer op de schopstoel’, laat raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag weten.

In 2008 werd Batelaan door de gemeente een locatie in de Rijnstraat toegewezen, vlakbij de tramhalte, om zijn bloemenkiosk te exploiteren. Peter Drijver van Scala Architecten, die in 2021 namens Batelaan een omgevingsvergunning aanvroeg, legt uit dat Batelaan vanwege beleidswijzigingen van de gemeente vóór 2022 een nieuwe vergunning moest verkrijgen. Echter, ondanks eerdere positieve beoordelingen door de Welstandscommissie in 2022, werd de aanvraag in 2023 afgewezen door de afdeling Stedenbouw. De opgegeven reden: mogelijke toekomstige ontwikkelingen in het gebied. Drijver benadrukt dat de kiosk legaal is geplaatst onder een ouder bestemmingsplan, waardoor de nieuwe regelgeving hier niet van toepassing zou moeten zijn. Hart voor Den Haag stelt dat de omgevingsvergunning ’als een soort achterdeur wordt gebruikt om de opgebouwde rechten van de ondernemer af te nemen’.

‘Ogen en oren’

Henk Boenders van het BIZ Zeeheldenkwartier en het Haags Monumentenplatform heeft ook zijn zorgen geuit over de situatie. Hij beschouwt de kiosk, met zijn slogan ‘betaalbare romantiek’, als een belangrijk stuk erfgoed en een onmisbaar element voor de sociale controle in de omgeving. “Henk is de ogen en de oren”. 

Levenswerk

Batelaan zelf is erg bezorgd over de toekomst van zijn zaak, die hij beschouwt als zijn pensioenvoorziening. “De onzekerheid houdt me wakker. Dit is mijn levenswerk, en ik wil hier blijven staan zolang ik kan, zelfs tot mijn 100e,” zegt hij. De alternatieve locatie die hem door de gemeente werd voorgesteld, naast een groep urinoirs, noemt hij denigrerend. “Hij wordt letterlijk afgezeken,” aldus Sluijs, die de situatie onaanvaardbaar vindt en de gemeente oproept om alles in het werk te stellen om de bloemenkiosk te behouden.

Toekomstige ontwikkelingen

De gemeente heeft in gesprekken aangegeven dat een mogelijke terugkeer naar het Koningin Julianaplein tot de opties behoort, hoewel daar volgens Drijver geen ruimte meer voor zou zijn vanwege eerdere gemeentelijke plannen. Tot nu toe is er nog geen officiële reactie ontvangen op Batelaans bezwaar tegen de afgewezen vergunning. Donderdag zal de gemeenteraad debatteren over het beleid rond kiosken, waarbij ook de situatie van Henkie’s Hoekie ter sprake komt door raadslid Carlos Martinez van Andel.

Foto: René Oudshoorn