Groep de Mos en Haagse Stadspartij bezorgd over financiële problemen Voedselbank Haaglanden
De Voedselbank Haaglanden dreigt aan haar eigen ‘succes’ ten onder te gaan; afgelopen jaar is het aantal klanten met maar liefst 34% gestegen. Mede hierdoor dreigt er een financieel tekort van 60.000 euro. Groep de Mos en de Haagse Stadspartij willen dat wethouder Baldewsingh (armoedebeleid) de Voedselbank te hulp schiet.

“Voedsel is een primaire levensbehoefte, als er op een begroting van bijna 2,5 miljard euro geen 60.000 euro gevonden kan worden om het dreigende tekort bij de Voedselbank op te vullen dan gaat er iets ernstig mis”, aldus Richard de Mos en Fatima Faïd.

Naast een oplossing voor de nijpende financiële situatie bij de Voedselbank, zijn de twee raadsleden ook niet tevreden over de beantwoording van de schriftelijke vragen over de Soepbus. Het stadsbestuur heeft hierbij aangegeven dat zij niet van plan is om een reddingsboei te werpen naar de rijdende voorziening voor de allerzwaksten in onze samenleving.

“We vragen wethouder Baldewsingh om met een structurele oplossing voor de financiering van de Soepbus te komen, om een kop koffie en soep te kunnen blijven aanbieden aan mensen die om wat voor reden dan ook op straat terecht zijn gekomen”, aldus het tweetal.

Overeenkomstig artikel 30 van het Reglement van Orde stellen de leden De Mos (Groep de Mos / Ouderen Partij) en Faïd (Haagse Stadspartij) vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad

1) Bent u bekend met de berichten ‘Voedselbank Haaglanden in financiële problemen: tekort van 60.000 euro dreigt’ (1), ‘Den Haag grootste stijger aantal Voedselbank bezoekers’ (2) en de beantwoording op de Soepbusvragen RIS 280903

2) Wat vindt u van het feit dat Den Haag de grootste toename heeft in het aantal bezoekers dat afhankelijk is geworden van de Voedelbank en hoe ziet u deze ontwikkeling in relatie tot het huidige armoedebeleid?

3) Deelt u de mening dat wij mensen in onze stad tenminste in hun eerste levensbehoefte, voeding, moeten voorzien? Zo ja, wat gaat u doen om de Voedselbank Haaglanden te hulp te schieten?

4) Het College geeft jaarlijks 50.000 euro aan de Soepbus, waarmee u de noodzaak van het rondrijden van deze bus wordt onderkend. Waarom wordt er niet voldoende budget aan de Soepbus gegeven, zodat deze organisatie niet jaarlijks opnieuw in de financiële problemen komt en op zoek moet naar de resterende 70.000 euro? Is het College met ons van mening dat deze jaarlijkse terugkerende financiële problemen de organisaties belemmeren in haar eigenlijke doelstelling (de bestrijding van armoede)? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom wordt er structureel geen toereikende subsidie verleend?

5) Deelt u de mening dat bedragen van 60.000 euro (financieel tekort Voedselbank) en 70.000 euro (financieel tekort Soepbus) geen noemenswaardige bedragen zijn op een begroting van bijna 2,5 miljard euro? Zo ja, wilt u uw discretionaire bevoegdheid (investeringen onder de 2,5 miljoen hoeven niet eerst goedgekeurd te worden door de gemeenteraad) gebruiken om beide organisaties te hulp te schieten?

(1) ‘Voedselbank Haaglanden in financiële problemen; tekort 60.000 euro dreigt’, Omroep West, 18 maart 2015
(2) ‘Den Haag grootste stijger aantal Voedselbank bezoekers’, Omroep West, 17 maart 2015