7 februari 2020 Beantwoording Schriftelijke vragen falende aanpak verwarde personen

Overeenkomstig artikel 30 van het Reglement van orde stellen de raadsleden Nino Davituliani en Janice Roopram (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad.

1.Is het college bekend met het artikel: “Aantal meldingen verwarde personen stijgt schrikbarend: Wachten doet verwarde de das om”* Zo ja, klopt dit bericht en wat is de status in onze gemeente?

2.Kan het college inzichtelijk maken wat de status is van de aangenomen motie Top-600 aanpak verwarde personen van Hart voor Den Haag/Groep de Mos?

3.Wat zijn de uitkomsten van de pilot “Intensieve aanpak personen met verward en risicovol gedrag”?

4.Kan het college aangeven of alle getraumatiseerde statushouders in beeld zijn? Zo ja, wat is het precieze aantal en op welke manier worden deze mensen behandeld?
5.Heeft uw college subsidie aangevraagd bij de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie om de toegankelijkheid en bereikbaarheid van meldpunten te verbeteren? ** Zo nee, waarom niet?

6.In Den Haag zijn er verschillende mogelijkheden om een melding te doen over niet acute situaties rond personen met verward gedrag. Meldingen kunnen bij de Wmo-wijkteams binnenkomen, maar ook bij het Meld- en Steunpunt Woonoverlast. Waar kunnen de woningcorporaties een melding maken van woonoverlast?

7.Heeft het college het concrete resultaat van de landelijke bezuinigingen in beeld? Zo ja, wat is het effect geweest van de jarenlange kaalslag op bijvoorbeeld de GGZ? Zo nee, waarom niet?

8.Welke maatregelen is het college bereid te nemen om de noodzakelijke zorg in onze stad op dit punt te borgen?

* https://www.ad.nl/den-haag/aantal-meldingen-van-verwarde-personen-stijgt-schrikbarend-wachten-doet-verwarde-de-das-om~a6096e69

** https://www.zonmw.nl/nl/onderzoek-resultaten/subsidie-en-inzichten-voor-gemeenten/subsidiemogelijkheden-verward-gedrag/