16 september 2020 Beantwoording Schriftelijke vragen Sluit Jihadmoskee

Overeenkomstig Artikel 30 van het Reglement van Orde stelt het lid De Mos (Hart voor Den Haag / Groep de Mos) de volgende vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad

1) Bent u bekend met de berichten ‘Radicalisering Haagse moskee groeide onder toezicht overheid uit tot verzamelplaats jihadisten’ en ‘Hoe een Haagse moskee een verzamelplaats voor jihadisten werd’ (1)?

2) Heeft u de bereidheid om de Jihadmoskee de Quba, die in het politierapport een „verzamelplaats voor tientallen jihadisten” wordt genoemd, direct te sluiten? Zeker ook omdat deze moskee, naast radicalisering (in totaal bezochten volgens de politie zeker zestig veroordeelde terroristen, uitreizigers, terugkeerders en terrorismesubjecten de Haagse moskee), er ook illegale huwelijken zijn gesloten en er nauwe banden zijn met haatprediker Fawaz.

Vorige week nog stelde een Kamercommissie vast dat het salafisme in Nederland wordt verspreid (2). Die fundamentalistische stroming hangt een zogeheten zuivere variant van de islam aan. De invloed van salafisten in Nederlandse moskeeën zorgt ervoor dat moskeegangers hun geloof minder vrij kunnen belijden. Moskeegangers worden geïntimideerd of bedreigd als zij zich niet naar de salafistische denkbeelden willen voegen. Vooral jongeren zijn ontvankelijk voor de salafistische boodschap. O.a op sociale media komen zij daarmee in aanraking en ze kunnen daardoor radicaliseren. Dat leidt tot jihadisme onder jongeren.
3) Wilt u toezeggen dat u alle samenwerking met salafistische stromingen stopzet? Zeker ook omdat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding deze stroming vorig jaar nog zag als een gevaar voor de nationale veiligheid.

4) Uw college zag de moskee als partner in de radicaliseringsaanpak, terwijl de politie terecht aandrong op het verbreken van de banden. Waarom heeft u de adviezen van de politie niet gevolgd? Graag een gedetailleerd antwoord

5) Kunt u ervoor zorgen dat de raad – desnoods vertrouwelijk – inzage krijgt in het politierapport over de Haagse moskee, teneinde haar controlerende taak naar behoren uit te kunnen oefenen?

Het conflict leidde in 2018 tot het vertrek van een Marokkaans-Nederlandse adviseur van de gemeente, die door de politie werd beschuldigd van belangenverstrengeling met de moskee. De Haagse gemeenteraad is nooit geïnformeerd over de problemen.
6) Waarom is de raad niet geïnformeerd? Kunt u de raad alsnog informeren, o.a aangaande de zaak rondom de vermeende belangenverstrengeling verstrengeling van de Marokkaans-Nederlandse adviseur?

7) Wanneer kunnen we de landelijke evaluatie verwachten van de persoonsgerichte aanpak voor jihadisten, welke Den Haag al sinds 2013 voert? Graag daarbij een feedback over de aanpak van alle betrokken instanties.

(1) NRC, 4 juli 2020 – https://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/03/hoe-een-haagse-moskee-een-verzamelplaats-voor-jihadisten-werd-a4004973
(2) Elsevier, 25 juni 2020 – https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2020/06/nederlandse-moskeeen-beinvloed-via-buitenlandse-giften-763261/