Overeenkomstig Artikel 30 van het Reglement van orde stelt het raadslid Rita Verdonk (Hart voor Den Haag) de volgende vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad.

  1. Is het college bekend met het artikel van RTL nieuws waaruit blijkt dat bijna 6000 aanbieders van PGB-zorg een strafblad hebben? (1)
  2. Voor de gemeente Den Haag is dat een aantal van 440, een aandeel van 9,6%, daarmee is onze gemeente koploper. Waren deze aantallen al bekend bij de gemeente?
  3. Is het een taak voor de gemeente Den Haag om kwetsbare mensen zoveel mogelijk te beschermen?
  4. Hoe is het dan toch mogelijk dat er (door criminelen) misbruik van deze mensen gemaakt kan worden?
  5. Hoe worden aanbieders van een PGB gecheckt door de gemeente of door derden in opdracht van de gemeente? Wordt er bijvoorbeeld een VOG gevraagd?
  6. Is de gemeente het met Hart voor Den Haag en met hoogleraar Den Exter eens dat mensen met een strafblad geen aanbieders van PGB- zorg mogen zijn?
  7. Vindt het college dit ook een vorm van “de kat op het spek binden”, omdat je deze mensen toelaat in een sector waar al weinig controle is?  
  8. Gebruik maken van de wet BIBOB kan een manier zijn om deze situaties tegen te gaan. Denkt het College daar, net als Rotterdam, serieus over na?
  9. Zo nee, welke middelen gaat de gemeente dan inzetten om deze ongewenst situatie te stoppen?
  10. Hoeveel gemeenschapsgeld is er de afgelopen drie jaar verloren gegaan door bovengenoemde praktijken? Een schatting volstaat.

Bijna 6000 aanbieders van pgb-zorg hebben een strafblad: ‘Dat is de kat op het spek binden’ | RTL Nieuws