Voorzitter,
Waar is het gezond verstand? Nu lijkt het erop dat falend toezicht alleen wordt afgeschoven op bouwers en alle mensen die al decennialang genieten van deze mooie traditie.
Het moet veilig en het kan veilig!
Mijn inzet vandaag is behoud van vreugdevuren in Laak, Escamp, Duindorp en Scheveningen. Deze vier gecontroleerde vreugdevuren zorgen voor samenhorigheid en rust in de wijken!
We spreken vandaag over de traditie vreugdevuren. Deze traditie is erkend nationaal erfgoed.
Hij staat op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed. In 2012 ondertekende Staatssecretaris Halbe Zijlstra het Unesco Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed.
Immaterieel erfgoed zijn tradities en rituelen die worden overgedragen van generatie op generatie.
Onze Nederlandse tradities en rituelen, zoals de vreugdevuren, Carnaval en het Bloemencorso, werden beschermd met het onderteken van het Unesco verdrag door onze Rijksoverheid.
Voorzitter,
Sinds 1 december 2015 zijn de vreugdevuren op Scheveningen en Duindorp erkend nationaal erfgoed.
Het is Nationaal immaterieel cultureel erfgoed. Het staat op de lijst van de nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed.
De Eerste Kamer heeft op dinsdag 8 december 2015 de nieuwe Erfgoedwet aanvaard.
De Erfgoedwet is geldend van 1 september 2017 tot heden. De overheid heeft de bescherming van het cultureel erfgoed geregeld in de Erfgoedwet, aldus de tekst op de website van de Rijksoverheid.
In artikel 1.1 begripsbepaling kun je lezen dat Immaterieel cultureel erfgoed in deze wet van toepassing is. In artikel 4.4. staat een verbod op handeling zonder melding.
Zonder voorafgaande schriftelijke melding aan de inspecteur is het verboden een beschermd cultuurgoed: punt D; te bezwaren.
Op welke manier zijn de toezichthouders van de Rijksoverheid geïnformeerd door het college?
U begrijpt dat ik hier graag een document van wil zien.
In artikel 4.21 staat de verplichting om de Minister te informeren.
Is de Minister geïnformeerd door het college? Zo ja, wanneer en op welke wijze?
U begrijpt dat ik ook hier meer informatie over wil.
Voorzitter,
Dan de brief van het college van afgelopen dinsdag.
Ik begrijp dat de ‘onderzoeksmotie’ van GroenLinks, VVD, D66 en PvdD, die Hart voor Den Haag/Groep de Mos niet gesteund heeft, door het college wordt vertaald als een eis.
Gisteravond werd bekend dat zowel Duindorp als Scheveningen kunnen voldoen aan die eis voor een evenementen aansprakelijkheidsverzekering.
Dat er kosten aan een dergelijke verzekering zitten is logisch. Opvallend genoeg was GroenLinks vergeten de dekking erbij te zetten.
Daarom heb ik de motie, Garantstelling vreugdevuren Duindorp en Scheveningen, met als dictum, verzoekt het college, strikt te handhaven op de voorwaarden in het advies van de brandweer en verzoekt het college, de aansprakelijkheid van de vergunningshouder voor schade aan derden als gevolg van de vreugdevuren over te nemen of de dekking te regelen voor de kosten van de verzekering.
Voorzitter,
Dan wil ik nog iets kwijt over fijnstof en stikstof, hij schijnt allemaal zwaar op de maag te liggen bij partijen.
Sommige politieke collega’s zorgen er in blinde paniek zelfs op landelijk niveau voor dat we nog maar met 100 over de snelweg mogen. #vroemvroem
In elk geval. Het is onderzocht en de uitstoot van CO2 valt wel mee. Voorzitter, dat zeg ik niet, dat zegt het RIVM. Deze informatie is terug te vinden bij Omroep West.
En over stikstof voorzitter, ik heb vierkante ogen van het zoekwerk afgelopen nacht, in het beheerplan van het Westbroekpark staat, over het deel waar Vreugdevuur Duindorp zijn feestje wil houden, er is geen stikstofprobleem. Het staat er letterlijk op pagina 23, ‘Geen stikstofprobleem’. Voorzitter, dat zeg ik niet, dat zegt de provincie Zuid-Holland.
Ik heb de stukken uitgeprint voor onder andere mijn dierenvriend Barker. Ik kom ze zo even brengen.
Voorzitter,
De vreugdevuren zijn heilig, maar het moet wel veilig. Beide organisaties hebben zich neergelegd bij de fors lagere bouwhoogte.
De hulpdiensten zijn nog kritisch, maar ik zie daarin geen onoplosbare punten. Wat gaat het college doen om deze punten op te lossen? Wat doet het college met het feit dat beide organisaties bereid zijn om te werken aan de overige kritische punten en dat zij hopen op een terugkoppeling vanuit de brandweer en de politie, zodat ze de veiligheid aankomend jaar kunnen garanderen.
Voorzitter,
Dan over Escamp en Laak.
Naar het zich laat aanzien zal er geen legaal vreugdevuur plaatsvinden in Laak en Escamp.
Hart voor Den Haag/Groep de Mos vindt wél dat deze traditie behouden moet blijven. Het regionaal beleidskader Oud & Nieuw voorziet ook in de mogelijkheid om binnen gemeenten vreugdevuren toe te staan.
De vreugdevuren in Laak en Escamp zijn door een veel kleinere omvang en afmeting, het aantal toeschouwers, onvergelijkbaar met de vreugdevuren op Scheveningen. In het advies van brandweer wordt ook een onderscheid gemaakt tussen een blusbaar vuur in stedelijk bebouwd gebied en de vuren op het strand van Scheveningen. Voor uw informatie, een blusbaar vuur is 5x5x3.
In het advies van de brandweer staat dat:
- Onder voorwaarden de veiligheid kan worden gewaarborgd;
- Het onder voorwaarden toestaan van vreugdevuren een positief effect kan hebben op de beheersbaarheid van de openbare veiligheid. Ervaring leert immers dat dit als effect heeft dat er op minder plekken in de stad ‘illegale’ vreugdevuren ontstaan. Omdat aan dit laatste soort vreugdevuren vooraf geen voorwaarden kunnen worden gesteld, vormen zij een potentieel risico voor de veiligheid van de omgeving. Daarnaast leggen veel vreugdevuren een groot beslag op de tijdens de jaarwisseling schaarse capaciteit van de brandweer.
Het is dus feit dat een legaal vreugdevuur zorgt voor samenhorigheid en een rustigere jaarwisseling.
Dat zegt de Brandweer en dat vindt de gemeente en de gemeenteraad uiteindelijk ook, wij hebben tenslotte de afgelopen jaren met subsidie ervoor gezorgd dat het rustiger en veiliger is geworden in de wijken. Dit is gewoon beleid.
Voorzitter, daarom heb ik twee moties die oproepen om een blusbaar vuur mogelijk te maken in Laak en Escamp.
Voorzitter, Ik rond af.
Vergeet de ontstaansgeschiedenis van de Haagse Vreugdevuren niet.
Juist de gecontroleerde en gereguleerde vreugdevuren zorgen voor rust in de woonwijken en een enorm gevoel van saamhorigheid.
Verschuil u niet achter een afvinklijst met eisen.
Zet alles op alles te zetten om deze traditie op een veilige en verantwoorde manier wel door te laten gaan.
De bouwers willen de handschoen oppakken om veilige vuren mogelijk te maken. Pak die uitgestoken hand en zorg voor een veilige en gezellige jaarwisseling in onze stad!