10 maart 2020 Beantwoording Schriftelijke vragen specifieke aanpak veiligheid Loosduinen

Overeenkomstig artikel 30 van het Reglement van orde stelt raadslid Janice Roopram (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) aanvullende vragen (* RIS304353) aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad.

Onrust in Loosduinen bij de bewoners vanwege babbeltrucs, inbraken en autobranden. Loosduinen is een wijk waar relatief veel ouderen wonen en is om die reden erg in trek bij dieven die met babbeltrucs te werk gaan. De laatste weken is er een flinke toename aan inbraken met name in de wijk Bohemen. En de Notenbuurt wordt geteisterd door structurele autobranden.

1).Wat vindt het college van de onrust bij vele bewoners van Loosduinen vanwege de babbeltrucs, inbraken en de autobranden in de Notenbuurt?
2).In de nacht van 25 op 26 januari is er wederom een auto in de brand gestoken. Door deze brand is een andere auto ook uitgebrand. Deelt het college de mening van Hart voor Den Haag dat snelle actie door gemeente en politie noodzakelijk is? Zo ja, wanneer. Zo nee, waarom niet?
3). Is het college ervan op de hoogte dat er inmiddels een Buurtwacht is opgericht bestaande uit bewoners van de Notenbuurt die avond- en nachtdiensten draaien om de dader(s) te traceren en zo te voorkomen dat er opnieuw auto’s in brand worden gestoken? Graag een uitgebreide reactie van het college.

4).De bewoners investeren zelf in camera’s en deze kosten lopen op. Wat vindt het college hiervan en waarom hangen er nog geen camera’s op de plekken waar de autobranden plaatsvinden?
Het BIT-team (Buurt Interventie Team) is actief en loop ’s nachts door de wijk in de Notenbuurt, er is ook een whatsapp-groep gestart. Het ontbreken van vrijwilligers voor met name de nachtdiensten in het weekend brengt echter stress met zich mee bij de leden. Sommige bewoners kunnen niet meelopen vanwege zorg voor de kinderen.

5). Zijn er plaatsen in de wijk die slecht verlicht zijn, zodat het voor kwaadwillende figuren gemakkelijker is om criminele activiteiten te ontplooien? Zo ja, worden deze plaatsen aangepakt?
Wordt het nu niet eens tijd om de verantwoordelijkheden bij de buurtbewoners weg te nemen en als gemeente zelf actie te ondernemen door het plaatsen van extra camera’s op strategische plekken en de inzet van handhaving in deze wijk? Zo ja, hoe en wanneer? Zo neen, waarom niet?
6). De bewoners van de Notenbuurt verkeren in onwetendheid en onrust. Wat gaat de politie en de gemeente doen om bij deze bewoners de onrust weg te nemen en ze te betrekken bij het onderzoek of de nog te nemen stappen?

7).Agenten worden weggehaald uit de wijk, bureaus moeten dicht en tal van evenementen komen op de tocht te staan. Een structurele versterking van de politiecapaciteit is noodzakelijk. De opgerichte Buurtwacht bestaat uit bewoners die zich willens en wetens inzetten voor de veiligheid van hun buurtbewoners maar ze zijn niet professioneel opgeleid om in te grijpen in het geval van calamiteiten.

8). Hoe staat het college tegenover het inzetten van stadsmariniers, naar Rotterdams voorbeeld (**)? Deze goed opgeleide handhavers dienen zich te richten op het bestrijden van overlast op straat en die zaken waaraan de politie, vanwege gebrek aan mankracht, geen prioriteit kan geven. Graag een uitgebreid antwoord van het college.

9).Wat gaat het college ondernemen om de rust en veiligheidsgevoel bij de inwoners van Loosduinen te doen wederkeren. Of het nu om babbeltrucs gaat, inbraken en de autobranden in de Notenbuurt.

(*) https://denhaag.raadsinformatie.nl/document/8350213/2#search=%22notenbuurt%22

(**) https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/stadsmariniers/

(***) https://dagblad070.nl/112/pas-op-voor-babbeltruc-in-loosduinen

Janice Roopram
Hart voor Den Haag/Groep de Mos