Overeenkomstig artikel 30 van het Reglement van orde stellen de raadsleden Nino Davituliani en Janice Roopram (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad.

 

“Sinds 2013 vindt ieder jaar de Week tegen Kindermishandeling plaats. Dit jaar is het thema van de Week tegen Kindermishandeling, van 18 november tot 24 november, ‘Leren van elkaar’. Daarom staan in deze editie de verhalen van professionals, ouders en kinderen centraal die zich geconfronteerd zagen met kindermishandeling. Doet uw gemeente ook mee?” Deze tekst staat vermeld op de website(1) van de VNG.

1.Heeft gemeente Den Haag zich aangemeld om mee te doen? Zo neen, waarom niet?

Op de website (2) van gemeente Amsterdam en gemeente Rotterdam wordt er aandacht besteed aan de Week tegen Kindermishandeling.

2.Kan het college aangeven, als derde stad van Nederland, waarom er niet of nauwelijks berichten te vinden zijn over de Week tegen Kindermishandeling op de gemeentelijke website?

In Nederland groeien bijna 119.000 kinderen op in onveilige gezinssituaties. Samen hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten. In de Week tegen Kindermishandeling wordt niet alleen aandacht gevraagd voor de aard en omvang van het probleem, maar vooral ook voor wat we kunnen doen om de aanpak van kindermishandeling te versterken.

3. Op wat voor manier wordt er in Den Haag door de gemeente aandacht besteed aan de Week tegen Kindermishandeling?

4. Welke gesubsidieerde organisaties besteden in deze week extra aandacht aan de bewustwording en aanpak van kindermishandeling en op welke manier?

5. Is het college bereid om, naar Rotterdams voorbeeld (3), een Haagse Kinderrechten Award op te zetten? Zo neen, waarom niet?

6. In een artikel van RTV Oost (4) is vermeld dat de privacyregels het lastiger maken voor hulpverleners om kinderen te helpen die mishandeld worden. Wat vindt het college hiervan?

7. Hoe gaat het college ervoor zorgen dat de veiligheid van het kind altijd voorop staat ondanks de privacywetgeving?

8. Kan het college aangeven wat de status is van het onderzoek naar de samenwerking tussen verschillende organisaties die ingezet worden om kwetsbare kinderen en hun ouders te helpen? (Zie RIS302163 (5))

9. Maandag 18 november heeft de begrotingsbehandeling Jeugd plaatsgevonden in de Tweede Kamer. Hoeveel extra geld heeft gemeente Den Haag nodig zodat de Jeugdzorg betaalbaar blijft en wat is de inzet van uw college op dit punt?

10. Kan het college reageren op het artikel van de NOS (6) met als koptekst “Kindermishandeling weinig gemeld door leraren, ondanks strengere meldcode” en wat gaat het college doen met deze berichtgevingen?

11. Gemiddeld twee kinderen per klas hebben in Rotterdam te maken met geweld thuis, zo meldt de gemeente Rotterdam (7). Zijn er cijfers bekend van scholen in Den Haag van meldingen van kindermishandeling?  Zo neen, waarom niet? Zo ja, graag een uitgebreid antwoord.

12. Herkent het college dit signaal voor wat betreft Haagse basisscholen? Zo ja, wat onderneemt het college hiertegen?

13. Op welke manier ziet het college toe dat alle Haagse basisscholen gebruikmaken van de verplichte meldcode en welke maatregelen neemt het college wanneer een school de verplichte meldcode nauwelijks gebruikt?

14. Is het college bereid om met alle Haagse scholen in gesprek te gaan over de ernst van en risico op kindermishandeling alsmede de gesprekken tussen scholen en Veilig Thuis te faciliteren zodat de signalen van kindermishandeling en huiselijk geweld tijdig in kaart worden gebracht? Zo ja, bent u bereid de raad over de uitkomsten van deze gesprekken te informeren? Zo nee, waarom niet?

15. De Wet Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling verplicht professionals om bij vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld advies in te winnen of te melden bij Veilig Thuis. Welke rol speelt de gemeente bij de uitvoering van de wet en de voorlichting over Veilig Thuis?

16. Preventiebeleid loont. Op welke niveaus kan de gemeente preventie inzetten? En welke maatregelen en programma’s zijn daarvoor beschikbaar?

17. Kan het college aangeven of er aandacht wordt besteed op scholen over het thema kindermishandeling? Zo ja, op wat voor manier en hoe vaak? Zo neen, waarom niet?

(1) https://vng.nl/nieuws/week-tegen-kindermishandeling-2019

(2) https://www.rotterdam.nl/werken-leren/week-tegen-kindermishandeling/

(3) https://www.amsterdam.nl/zorg-ondersteuning/huiselijk-geweld/activiteiten-geweld/

(4) https://bbbs-rotterdam.com/derde-kinderrechten-award-op-wordt-18-november-2019-uitgereikt/

(5) https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/kinderrechtenaward/

(6) https://www.rtvoost.nl/nieuws/321555/Privacywetgeving-maakt-aanpak-kindermishandeling-lastiger

(7) https://denhaag.raadsinformatie.nl/document/7666784/1/RIS302163%20Beantwoording%20SV%20Jeugdhulp%20kwetsbare%20kinderen%20schiet%20tekort

(8) https://www.rijnmond.nl/nieuws/188648/Twee-kinderen-per-Rotterdamse-klas-hebben-te-maken-met-geweld-thuis

(9) https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2311300-kindermishandeling-weinig-gemeld-door-leraren-ondanks-strengere-meldcode.html