”Miljoenenstrop stad door misleiding en bewust niet volledig informeren van de raad bij belangrijke beslismomenten!”

Hart voor Den Haag noemt het in eerste reactie ronduit schokkend dat de stad Den Haag met een miljoenenstrop is opgezadeld door misleiding en het bewust niet informeren van de raad bij belangrijke beslismomenten inzake Amare. De financiële impact van het project Amare op de gemeentefinanciën bedraagt 548 mln. tot maximaal €658 mln. (!) Van dit ongekend hoge bedrag is nu €265 mln. uitgegeven.
“Deze bizar hoge bedragen zijn het gevolg van elitaire partijen en wethouders die Amare als hun speeltje zagen en er alles aan gedaan hebben om dit prestigeobject er koste wat het kost doorheen te drukken. De belangen van de stad én de belastingbetaler zijn daarbij volledig uit het oog verloren,” aldus Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos en financieel woordvoerder Rachid Guernaoui die het rapport door een team deskundigen zullen laten onderzoeken. “Er is bestuurlijk kannibalisme gepleegd. Zijn er haakjes om het ongeoorloofde gedrag van oud-collegeleden aan te pakken? Hoe gaan we de verantwoordelijk wethouder op dit rapport bevragen en welke reactie vinden we daarbij wel of juist niet acceptabel? Kunnen we onder de vele miljoenen aan extra kosten uit? En hoe gaan we met de aanbevelingen van de commissie om? Dat zijn zomaar wat vragen waarbij we de komende dagen en weken antwoorden gaan zoeken. We bekijken of de aanbevelingen toereikend genoeg zijn om de verziekte werkcultuur op het stadhuis te doorbreken. Het is niet voor niets dat we onlangs gepleit hebben voor een onafhankelijkonderzoek binnen de dienst stedelijke ontwikkeling.

Voor de bus gegooid

De Mos en Guernaoui stellen ook vast dat er een cultuur op het stadhuis heerst dat hardwerkende ambtenaren voor de bus worden gegooid.
“Bij topambtenaar Henk Harms, die met het mes op de keel opdrachten moest uitvoeren, hebben wij dat in het verleden al vastgesteld. Laat hem bij de behandeling van dit rapport maar zijn verhaal komen doen, zodat raadsleden hem kunnen bevragen.“

Absolute doodzonde

Het is spijtig te moeten constateren dat vrijwel alle zorgen die Hart voor Den Haag had bij de plannen van het Spuiforum realiteit zijn geworden.
“Zoals wij voorspeld hadden is bijvoorbeeld de exploitatie van Amare een grote en blijvende kostenpost. Bizar dat er informatie is gepresenteerd waarvan het college wist dat dit onrealistisch of onjuist is, o.a. voor de miljoenen op het gebied van onderhoud en de financiële impact van Amare,” aldus De Mos en Guernaoui die stellen dat ook het rookgordijn rondom sponsorgelden een absolute doodzonde is. “Bestuurlijk wist men dondersgoed dat het opgenomen sponsorbedrag onrealistisch hoog was. Toch is dit aan de raad voorgelegd.”

De komende dagen zal Hart voor Den Haag het rapport nader bestuderen.
“Het moge duidelijk zijn dat hier het laatste woord nog lang niet over gezegd is. De nabije toekomst zal uitwijzen welke consequenties het onderzoek heeft voor de verantwoordelijke bestuurders.”