13 juli 2020 Beantwoording Schriftelijke vragen zorgen over de kwetsbare jongeren van de gesloten jeugdzorginstelling Horizon Midgaard

Overeenkomstig Artikel 30 van het Reglement van Orde stelt het raadslid Janice Roopram (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) de volgende vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad.

1.  Wat vindt het college van het rapport, opgesteld door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), omtrent het ontbreken van het verlenen van verantwoorde jeugdhulp door Horizon Jeugdzorg en Onderwijs, locatie Midgaard?* Graag een uitgebreid geformuleerde antwoord.

2.       Kan het college aangeven wie de eigenaar is van het pand, waar  Horizon Jeugdzorg en Onderwijs, de huur aan betaald, gelegen aan de Monsterseweg 216 in Den Haag?

3.       Zijn er protocollen van toepassing op een gebouw van een gesloten jeugdzorginstelling en wie is er verantwoordelijk voor de onderhoud van het pand?

4.       Wij ontvangen signalen dat er te weinig effectieve sturing van bovenaf wordt geboden aan personeel? Wat vindt het college hiervan en is het college bereid om dit te onderzoeken?

5.       In een artikel van het AD* geeft het stadsbestuur aan sterk gestegen reserves te signaleren en eigen vermogens bij verschillende instellingen, waaronder Horizon. Is het bekend bij het college hoeveel aan reserves en vermogen Horizon heeft opgebouwd en hoeveel geld gaat er vanuit de gemeente naar Horizon? Wat kost een behandeling van een jongere in een gesloten jeugdzorginstelling?**

6.       Klopt het dat er rond een bedrag van 7,5 ton is bezuinigd op onder meer de nachtdiensten en dat hierdoor onder andere het controle ontbreekt op de jongeren in de nachten?

7.       Is het college het ermee eens dat bezuinigingen niet ten koste mag gaan van de ‘kwetsbaren’ in dit geval dus de hulpbehoevende jongeren maar denk maar ook aan de werkdruk dat het personeel al enige tijd ervaart?

In het artikel van het AD** wordt er aangegeven dat er een kernteam is gestart, die volgens Horizon, aangestuurd wordt door een ervaren regiodirecteur die de organisatie en de mensen goed kent. Deze moet zorgen dat de kwaliteit van de zorg omhoog gaat. Er zal gekeken worden naar wat de jongeren op dit moment nodig hebben in hun ontwikkeling. Over drie maanden moet de kwaliteit van de zorg in orde zijn.

8.       Kan het college aangeven waarom deze ervaren regiodirecteur, die de organisatie en de mensen goed kent, niet eerder heeft ingegrepen en waarom wordt er nu pas gekeken naar wat de jongeren nodig hebben in hun ontwikkeling, dit moet toch vanuit een standaard beleid automatisch worden toegepast?

Bij een bezoek op 12 maart zagen de inspecteurs van de Inspectie de scherven nog in het tapijt en onder de bank uitsteken. In alle vijf groepen waren er ramen of deuren ** kapot, sommige al maanden. Medewerkers vertelden dat de deursignalering van de slaapkamers ofwel stuk was, of met een magneet makkelijk kon worden omzeild. Het merendeel van de leefgroepen had geen huiselijke sfeer en de leefomgeving voor de jeugdigen was onvoldoende schoon.

9. Deelt het college de mening van Hart voor Den Haag/Groep de Mos dat een veilige, stabiele en stimulerende leefomgeving ook meeweegt in de behandeling van de jongeren in een gesloten jeugdzorginstelling en dat het ontevredenheidsgevoel bij het personeel een weerslag kan hebben op de jongeren?

Ook was er niet voldoende toegerust personeel. Dat is al eerder geconstateerd. Midgaard heeft toen aangegeven maatregelen te nemen. Daar zijn zij volgens de inspectie niet in geslaagd. Dertig procent van het personeel van Midgaard dat onderdeel uitmaakt van Horizon Jeugdzorg en Onderwijs vertrekt weer binnen een jaar. Wat er is, door de krapte op de arbeidsmarkt onervaren, niet voldoende deskundig en opgeleid, aldus de Inspectie. Met als gevolg, in combinatie met de zware problemen van de jongeren, dat het niet goed lukt te werken aan verbetering van de problemen waardoor jongeren teleurgesteld raken, terugvallen in oude patronen en incidenten als weglopen. Medewerkers zelf geven aan dat niet alle pedagogisch medewerkers over voldoende kennis beschikken en genoeg overwicht over de jeugdigen hebben om conform de JouwZorg methodiek te werken.

10.    Wordt het HR beleid aangepakt en zal er niet gekeken moeten worden naar het totale personeelsbeleid van Horizon?

11.    Een vaste begeleider en het hierdoor ontstane  vertrouwensband met de jongeren wordt niet bereikt indien men werkt met tijdelijk inzetbaar personeel. Wat vindt het college hiervan en hoe rijmt dit met het personeelsbeleid en de inzet van veel flexkrachten?

12.    Wat vindt het college ervan dat het personeel van Horizon, locatie Midgaard niet is geïnformeerd over het bezoek van de inspectie, het daaruit voortvloeiende rapport en de stappen die zijn of die nog ondernomen zullen gaan worden door het management van Horizon?

13.    Door het optreden van de inspectie, het ineens aanwezig zijn van timmermannen en schoonmaakpersoneel, de berichtgevingen in de media ontstaat er een enorme onrust bij zowel personeel als de kwetsbare jongeren. Wat vindt het college hiervan en wat moet er volgens het college aan stappen ondernomen worden door het management van Horizon?

14.    Volgens het rapport * sluit de methodiek JouwZorg die Midgaard hanteert, niet voldoende aan bij een deel van de jeugdigen. Waarom niet en wat voor acties zullen ondernomen worden zodat de methodiek JouwZorg wel goed verloopt?

15.    Op de locatie Midgaard heeft vorig jaar de 14-jarige Kiemtie zichzelf van het leven ontnomen. Zeer triest en ernstig dat dit heeft plaatsgevonden. Hoe had dit voor komen kunnen worden volgens het college?

Eerder tijdens de commissievergaderingen hebben we de aandacht gevraagd voor de behandeling van kinderen met autisme in een gesloten jeugdzorginstelling. Jongeren met autisme hebben een ontwikkelingsstoornis, die nooit af zal nemen.

16.    Is het college bereid om met betrokken partijen/professionals in gesprek te gaan over het behandelen van kinderen met autisme en te voorkomen dat ze terecht komen in een gesloten instelling? Zo ja, wanneer? Zo neen, waarom niet?

17.    Waar kunnen kinderen met autisme die niet meer thuis kunnen wonen, los van de gesloten jeugdzorginstelling, wonen en behandeld worden?

18.    Langdurig verblijf in een gesloten instelling is voor geen enkel kind goed. Is het college bereid om te onderzoeken wat momenteel de maximale behandelingstermijn is bij gesloten jeugdzorg instellingen?

Volgens de jeugdrechtadvocaten ****  is er een tekort aan passende vervolgplekken in open instellingen en zijn er lange wachtlijsten voor ambulante jeugdzorg. Hierdoor verblijven jongeren langer dan noodzakelijk in een gesloten instelling. De jeugdrechtadvocaten wijden deze zorgelijke ontwikkeling aan een gebrekkig inkoopbeleid, tekort aan expertise, daadkracht en een tekort aan geld. Hun oproep is duidelijk: neem nu maatregelen zodat deze kwetsbare groep jongeren de hulpverlening en zorg krijgt die zij verdient en waar zij recht op heeft.

19.    Door de lange wachtlijsten, stemt de rechter toe om een jongere nog langer te houden in een gesloten jeugdzorginstelling om hierdoor tijd te overbruggen. Dit kan toch niet de bedoeling zijn. Is dit bekend bij het college en wat voor rol kan het college hierin nemen?

20.    Is het college bereid om bij een verlenging van behandeling in de gesloten jeugdzorginstelling een interne toetsing van de geleverde hulp en het resultaat vast te leggen en de nodige maatregelingen te treffen?

21.    Is het college bereid om in beeld te brengen hoe vaak een machtiging gesloten jeugdhulp verlengd moet worden omdat er geen tijdige en passende jeugdhulp op gemeentelijk niveau beschikbaar is?

22.    Is het bekend bij het college dat er momenteel jongeren verblijven in Horizon, locatie Midgaard, die daar niet horen te zijn? Zo ja, wat gaat het college hieraan doen? Zo neen, is het college bereid om zo spoedig mogelijk in gesprek te gaan met Horizon en dan graag ook met de medewerkers die nauw in contact zijn met de jongeren?

23.    Is het college bereid om ook Midgaard Onderwijs te bespreken met Horizon omdat er een uitstroom en veel ziekmeldingen zijn van leerkrachten?

24.    Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de gesloten jeugdhulp. Wat gaat het college zo spoedig mogelijk ondernemen om ervoor te zorgen dat de hulp- en zorgverlening bij Midgaard voldoet aan de normen voor verantwoorde jeugdhulp?

Horizon locatie Midgaard moet uiterlijk 24 juni 2020inzicht hebben in de hulp die jeugdigen nodig hebben en zorgen dat aan de jeugdigen deze passende hulp ook geboden wordt. De inspectie volgt de naleving van de aanwijzing nauwlettend.

25.    Kan de raad worden geïnformeerd over de ontwikkelingen omtrent Horizon locatie Midgaard?

De vestiging Midgaard van Horizon is gelegen in een natuurrijke omgeving. Het zou goed zijn indien hier optimaal gebruik van gemaakt kan worden in het belang van de jongeren. Denk maar aan bijvoorbeeld door het creëren van moestuintjes. Ook zou er een soort van zorgboerderij ingericht kunnen worden zodat de jongeren zich ook bezig kunnen houden met het verzorgen en aandacht geven aan dieren. Dieren hebben namelijk geen oordeel klaarliggen.

26.    Wat vindt het college hiervan en is het college bereid om samen met Horizon te bekijken of het mogelijk is om moestuintjes en/of een zorgboerderij te ontwikkelen op het terrein van Horizon Midgaard?