25 juni 2019 Beantwoording Schriftelijke vragen Eurovisiesongfestival in Den Haag als cadeau voor 75 jaar vrede

1). Bent u bekend met het feit dat de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival van dit jaar, Duncan Laurence, op nummer 1 staat bij de internationale bookmakers en dat voor het eerst in de historie is en daarmee gerede kans bestaat dat Nederland het festival wint? (1), (2), (3)

2). Als Nederland daadwerkelijk zou winnen, dan ligt de organisatie van het Eurovisiesongfestival van 2020 in Nederlandse handen. Dat jaar valt tevens samen de 75-jarige viering van de Europese bevrijding. Bent u het met Hart voor Den Haag/Groep de Mos eens dat 75 jaar bevrijding van Europa een mooie gelegenheid is om Den Haag kandidaat te stellen als gaststad voor de organisatie van het Eurovisiesongfestival van 2020, en daarmee onze status als internationale stad van Vrede & Recht te bevestigen en het festival op te dragen aan de vrijheid en de wereld cadeau te doen voor 75 jaar vrede en vrijheid in Europa? Zo nee, waarom niet?

3). Bent u het met Hart voor Den Haag/Groep de Mos eens dat de organisatie van het Eurovisiesongfestival in onze stad een forse impuls betekent voor de Haagse middenstand en horeca? Zo nee, waarom niet?

4). Bent u bereid om te onderzoeken of Den Haag wat betreft accommodatie voor het Eurovisiesongfestival geschikte locaties heeft en daarin een eventuele (tijdelijke) overkapping van het ADO Den Haag Stadion, expliciet mee te nemen? Zo nee, waarom niet?

(1) https://www.televizier.nl/amusement/duncan-laurence-overtuigend-op-1-bij-de-bookmakers
(2) https://www.ad.nl/show/uniek-duncan-laurence-grootste-kanshebber-bij-wedkantoren~a6d602c7/

 

(3) https://www.parool.nl/kunst-en-media/ook-concurrentie-ziet-duncan-laurence-als-topfavoriet~a4625578/