René Oudshoorn: “Bevestiging van wat wij al jaren zeggen; Napels aan de Noordzee”
De gemeente Den Haag doet te weinig om afval van de straat te halen en om te voorkomen dat mensen vuil op straat gooien. Dat staat in het kritisch rapport ‘Schoon op papier!’ van de Haagse Rekenkamer dat vandaag is verschenen. Hart voor Den Haag/Groep de Mos ziet zich door het rapport bevestigd in haar stellingname dat de stad ‘Napels aan de Noordzee’ aan het worden is.
“Hoe heeft het hier zover kunnen komen dat het hier Napels aan de Noordzee dreigt te worden? […] [Het programma Schoon] Bevat veel woorden, maar weinig daden. Het is een visieloos stuk waar een krachtige aanpak tegen zwerfvuil [zwerfafval] en afvalhufters ontbreekt […] De prioriteit van dit college ligt heel ergens anders dan bij afval.” Dit in het onderzoeksrapport opgenomen citaat van Hart voor Den Haag raadslid René Oudshoorn, uitgesproken tijdens de behandeling tijdens de behandeling van het Programma Schoon in de raad op 11 maart 2021 had net zo goed de titel van dit onderzoeksrapport ‘Schoon op papier’ kunnen zijn. De conclusie van dit vernietigende rapport over het Haagse afvalprobleem is dezelfde.“Het gemeentebestuur richt zich in de kaderstelling en uitvoering te weinig op het voorkomen van ernstige overlast door vervuiling van de openbare ruimte.”
Geen verrassing
Voor Hart voor Den Haag komt deze conclusie niet als een verrassing. Na het gedwongen vertrek van wethouder Richard de Mos, die met de actie ‘Schoon doen we gewoon’ een voortvarende start maakte, heeft dit college gefaald om het afvalprobleem verder aan te pakken. De grootste partij kan zich dan ook niet vinden in de conclusie van het rapport dat de raad te weinig kaders en doelen heeft gesteld aan het college. “Keer op keer hebben wij schriftelijk vragen gesteld, moties ingediend, debatten gevoerd, de media gezocht en kwamen we met structurele oplossingen voor het immense afvalprobleem van onze stad en keer op keer werden onze voorstellen door dit college weggewuifd of weggestemd door deze coalitie”, zegt Oudshoorn die stelt dat het afvalprobleem is te wijten aan meerdere onderliggende problemen. “Overbewoning en het steeds maar binnenhalen van nog meer mensen van ‘buiten’ waardoor de leefbaarheid van een aantal wijken sterk onder druk is komen te staan”, daar mag nooit over gesproken worden maar de feiten liggen er klip en klaar.
Rattten
Het gevolg is dat hele wijken, buiten een afvalprobleem, ook nog eens met rattenproblemen zitten opgezadeld waar het rapport met geen woord over rept. Op het Koningsplein vindt een vrouw een rat in haar toilet en in Moerwijk vangen bewoners nu zelf maar ratten in een kooitje in de tuin. Ook hier laat het college het volledig afweten. “Meer handhaving en meer opruimen help niet”, stelt de Rekenkamer. “De gemeente ruimt de bijplaatsingen en het op straat gesmeten grofvuil toch wel op”, is de heersende gedachte in sommige wijken. Wethouder Richard de Mos kreeg destijds hoon en spot over zich heen toen hij van plan was dit afval dan maar nog even op straat te laten liggen om zo meer bewustwording te creëren. “Met dit rapport wordt hij in die aanpak alsnog in het gelijk gesteld”, zegt Oudshoorn.
Hart voor Den Haag kan zich vinden in de aanbevelingen van het onderzoeksrapport. De grootste partij dringt er op aan om ook de onderliggende problemen die dit veroorzaken aan te pakken.